Tunnelmia täydennyskoulutuksesta

2 kommenttia

Opetushallituksen rahoittama ja Nuorten Akatemian järjestämä Osallisuutta kuluttajakasvatukseen -koulutus starttasi Tampereelta. Koulutussarja käsittää kolme kuluttajuuteen liittyvää aihekokonaisuutta: nuoret kuluttajina, kuluttajaksi kasvaminen ja kestävä kuluttajuus. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tehnyt sisällön toiseen koulutuspäivästään.

Toisen koulutuspäivän aikana tutustuttiin syvemmin Ostopolku -ajatteluun, joka on myös hyvä tapa jäsentää kuluttamista oppilaiden kanssa.

Koulutus on suunnattu erityisesti kotitalouden- ja yhteiskuntaopin opettajille. Täydennyskoulutuksen tavoitteena on syventää opettajien osaamista kuluttajakasvatuksesta ja antaa heille lisää työkaluja kuluttajakasvatuksen käsittelyyn koulussa.

Osallisuutta kuluttajakasvatukseen -koulutus starttasi Tampereelta.

Pääsin seuraamaan toista koulutuskertaa Tampereelle, josta vastasivat kuluttajakasvattaja Taina Mäntylä ja osallisuuskouluttaja Anne Hämäläinen. Ryhmä oli jo viettänyt ensimmäisen koulutuspäivän yhdessä ja heistä huomasi, kuinka he olivat ennättäneet ryhmäytyä. Ensimmäisessä koulutuspäivässä oli keskitytty osallistavaan opettamiseen sekä johdateltu kuluttajakasvatuksen kokonaisuuteen.

Toisen päivän teemana oli kuluttajaksi kasvaminen. Opettajat toivat koulutuspäivään mukanaan osallistavan välitehtävän, jossa he olivat keränneet oppilailta tietoa nuorten ajankohtaisista kuluttajailmiöistä. Toisen koulutuspäivän aikana tutustuttiin syvemmin Ostopolku -ajatteluun, joka on myös hyvä tapa jäsentää kuluttamista oppilaiden kanssa.

Ostopolkuharjoituksessa kurssilaiset huomasivat, kuinka paljon ostopolun varrelle mahtuu. Ostopolku muodostuu eri arjen taitojen sisällöistä ja sitä voi soveltaa lähes mihin tahansa oppiaineeseen. Kuluttajateemainen ilmiö- ja monialainen opetus luonnistuisi siis hyvin ostopolku-ajattelun voimin.

Koulutuksen harjoitteissa korostui osallisuus. Vaikka opettajat saivat mukaansa tuhdin tietopaketin, eivät he viettäneet koko koulutusta penkeissä istuen. Fyysistä tilaa käytettiin paljon hyväksi. Ostopolku muodostettiin konkreettisesti janaksi lattialle ja oppilaiden luomia kuluttaja-hahmoja käytiin lävitse rennosti ringissä.

Keskustelu kävi aktiivisena koko päivän ajan. Opettajat jakoivat omakohtaisia kokemuksiaan kuluttajana ja niitä ratkottiin yhdessä kuluttajasuojaa avuksi käyttäen. Kuluttajan oikeudet ja vastuut ja niiden opettaminen oppilaille tulivat tutuksi käytännön kautta. Palautteen perusteella opettajat saivat koulutuksesta erityisesti uusia ideoita ja käytännön vinkkejä opetukseen.

Seuraavalla eli viimeisellä koulutuskerralla Tampereella keskitytään kestävään kuluttajuuteen ja siihen, mitä tavaralle tai palvelulle tapahtuu ostopolun loppupäässä. Luonto-Liiton on tuottanut sisällön viimeiseen päivään ja kouluttajana toimii Malva Green.

Myös pääkaupunkiseudun koulutus on jo käynnistynyt. Ensi vuoden koulutuksiin ilmoittautuminen (Jyväskylä, Turku, Joensuu) aukeaa myöhemmin vielä tänä syksynä. Tule mukaan: https://www.nuortenakatemia.fi/kouluvierailu/osallisuutta-kuluttajakasvatukseen-taydennyskoulutukset-opettajille/

Jos koulutus ei sovi aikatauluihisi, voit tutustua KKV:n täydennyskoulutusmateriaaleihin opettajalle-sivuilla.

2 comments on “Tunnelmia täydennyskoulutuksesta”

  1. Toivottavasti koulutus tulee myös pohjoiseen Oulu/Rovaniemi. Kiinnostaa kovasti.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.